BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ
Boğaziçi Üniversitesi, engelli bireyler dahil herkesin tümüyle erişebileceği ve üniversite yerleşkesi içinde azami katılımı sunan bir üniversite topluluğu oluşturmayı hedeflemektedir. Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrencilere sunulan tüm program ve faaliyetlere engelli öğrencilerin de erişebilmesi için gerekenin yapılmasını kendine amaç edinmiştir.
Dünya Sağlık Örgütü, “engelli bireyi” başlıca yaşam faaliyetlerinin (yürüme, görme, duyma, konuşma, nefes alma, öğrenme, çalışma) bir ya da daha fazlasını önemli bir şekilde kısıtlayan, fiziksel ya da zihinsel yetersizliği olan birey olarak tanımlamaktadır. Fiziksel, psikolojik ya da anatomik olan “yetersizlik” ise vücut yapısında kayıp veya işleyişindeki anormallik olarak ifade edilmektedir. Bu tanım, beyin lezyonlarını, kol ya da bacak kayıplarını, organların zarar görmesi ya da bozulmasını kapsamaktadır. “Engellilik” ise bu özelliklere sahip bireylerin maruz bırakıldığı fiziksel ya da davranışsal kısıtlamalar olarak tanımlanabilmektedir. Örneğin, tekerlekli sandalye kullanan engelli bireyler için merdivenler ve dar kapılar birer kısıtlama olarak kabul edilmektedir.
Bizler, bölümler, birimler, merkezler, diğer kurullar ve komisyonlar aracılığı ile; öğrencilerimizin çeşitliliğinin ve farklılığının üzerinde duruyor ve kültürel açıdan duyarlı ve erişilebilir bir yerleşke oluşturmanın önemini vurguluyoruz. Amacımız, engelli öğrencilere destekleyici ve iyi kaynaklarla donatılmış bir ortam sağlayarak onların akademik başarı ve eğitimleri önündeki kısıtlamaları kaldırmak ve öz-farkındalıkları ve birey olarak bağımsızlıklarını geliştirmelerinde yardımcı olmaktır.
Birçok tıbbi durum ve engel kolayca anlaşılmamakta ve bu nedenle akademik dönem başlamadan önce teşhis de edilemeyebilmektedir. Görünüşte benzer olan engellilik durumları için gereken düzenlemeler aynı olmayabilmekte ve önemli farklılıklar gösterebilmektedir. Bazı engellilik durumları (örneğin görme engelliğinde olduğu gibi) çok kolaylıkla gözlemlenebilirken, bazılarını algılamak (öğrenme güçlüklerinde olduğu gibi) o kadar kolay olmayabilmektedir. BÜ öğrencilerine engel durumlarına uygun düzenlemeleri sağlamak; öğretim elemanları, araştırma görevlileri, Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci İşleri Dekanlığı, Boğaziçi Üniversitesi Engelliler Komisyonu, Rektörlük ve öğrenciler arasında devam eden iletişim ve işbirliğine bağlıdır.
Engellilik durumları ile ilgili olarak üniversiteden destek talebinde bulunan öğrenciler, taleplerini Boğaziçi Üniversitesi Engelliler Komisyonu ve/veya Engelli Öğrenciler Danışma ve Koordinasyon Birimi’ne bildirebilir. Öğrencilerle engellilik durumları konusunda yapılan tüm iletişimler/görüşmeler bireyseldir ve gizli tutulmaktadır.
Boğaziçi Üniversitesi’nin resmi web sitesine bağlantıdan (https://bogazici.edu.tr/) ulaşabilirsiniz.